Voor elk stukje vlees van de rund

Geen enkel stukje van het rund gaat verloren!

Geen enkel stukje van het rund gaat verloren!

Wouters bv. heeft een wasmachine voor de runderonderpoten gekocht. Op deze manier kunnen de runderonderpoten gebruikt worden voor humane consumptie. Hieronder vind u het recept voor een heerlijke jus de veau.

 

 

Het recept voor een heerlijke jus de veau:

Benodigdheden
– 500 gram kalfsbotten
– 500 gram kalfsbroeipoten gezaagd
– ½ fles rode wijn
– 400 gram bouquet wortel, ui en bleekselderij
– 2 kilo (soep)tomaten
– knoflook (één bol doorgesneden)
– 2 takjes tijm
– 2 takjes rozemarijn
– peterselie stelen
– 4 laurierblaadjes
– 4 kruidnagels
– theelepel witte peperkorrels
– 50 gram tomatenpuree (blikje)

 

Ga naar de slager en bestel daar botten. Laat de slager de botten alvast in stukken zagen. Pak vervolgens een braadslee en doe daar de botten in. Zet de braadslee in een oven, die je hebt voorverwarmd op 190 / 200 graden en laat ze een uur erin staan tot ze bruin zijn.

 

Na het braden doe je alles in een grote soeppan. Doe daar de tomatenpuree, het bouquet van wortel, ui en bleekselderij en de kruiden bij. Je kunt er eventueel een klein beetje bloem aan toevoegen, dan wordt het vet een beetje opgenomen. Voeg dan de knoflook en de wijn toe. Je laat het rustig koken, vervolgens doe je de soeptomaten en broeipoten erbij en je voegt arme fond toe zodat alles onder staat. Je laat het opkoken, dan haal je het schuim eraf en daarna laat je het een dag op staan.

 

De dag erna zeef je het, je kookt het nog een keer in tot er ongeveer twee liter over blijft. Wat over blijft is een heerlijke saus die vol smaak zit en waar weinig zout in zit. Je voegt er namelijk ook geen zout aan toe. Je kunt hierna de botten weer onder water zetten en opkoken, zo’n 2 uur, dat kun je dan weer gebruiken voor een volgende jus.
 
Bron: Auteur Niek de Vries, www.omroepbrabant.nl
Recept: Peter Kesseler.
 
Voor elk stukje vlees van de rund